Our battery research on TV at NPO program EénVandaag


Petra de Jongh appeared in NPO’s broadcast “EénVandaag” on October 21, 2016. She talks about her research on a new generation of Lithium batteries.

De onderzoeksgroep van Petra de Jongh en Peter Ngene was op vrijdag 21 oktober te zien in EénVandaag. Hierin sprak De Jongh over haar onderzoek naar de nieuwe generatie Lithium batterijen. In de laatste decennia is een verdubbeling in het gebruik van Lithium batterijen te zien. Dat heeft onder andere te maken met de toename van het aantal mobiele applicaties.

Diverse onderzoeksgroepen richten zich op de verbetering van de capaciteit van batterijen, maar dit heeft tegelijkertijd ook veiligheidsproblemen met zich mee gebracht. Wanneer er teveel energie in een batterij wordt geplaatst ten opzichte van wat er per keer van gevraagd wordt, kan dit tot explosies van de batterij leiden. Dit kwam voor bij mobiele telefoons, drones, hooverboards en laptops.

De groep van Petra de Jongh en Peter Ngene richten zich op de ontwikkeling van de nieuwe generatie batterijen. Hierbij is het elektroliet, dat zich tussen de polen van de batterij bevindt, vast in plaats van een vloeistof medium. Een batterij is hierdoor vele malen veiliger in gebruik en biedt tevens een hogere capaciteit.

Bekijk de complete uitzending van EénVandaag:

In 2014 publiceerde de groep van Petra de Jongh een artikel in het tijdschrift Advanced Functional Materials: “Nanoconfined LiBH4 as a Fast Lithium Ion Conductor”, DOI: 10.1002/adfm.201402538
Het artikel was het resultaat van een samenwerkingsverband met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Technische Universiteit van Denemarken. Hierin omschreven zij de grote voordelen van een elektroliet wanneer het is opgebouwd uit een vaste stof.

Lees meer:
Artikel in de Volkskrant van 13 januari 2017 door Bard van de Weijer.